Skip to main content

Stress, angst & trauma

“Heel in het bijzonder moeten we de kunst ontwikkelen oog te krijgen voor wat er in ons leven is vastgelopen.”

Jack Kornfield

Stress en angst

Stress, angst, paniekaanvallen, woede, overalertheid, depressie, burnout, stemmingswisselingen, gevoelloosheid, gebrek aan zingeving, psychosomatische klachten …zijn signalen dat je fysiek, mentaal of emotioneel verkeert in een onbalans. Je veerkracht volstaat niet langer om in je kracht te blijven staan.

STAP VOOR STAP

1

Exploreren van onderliggende patronen is een
eerste stap.

Onbevredigende behoeftes, onverwerkte verlieservaringen, hardnekkige overtuigingen, destructieve copings, leven op automatische piloot, aandacht zit in het verleden of in de toekomst, communicatieproblemen, persoonlijkheidstrekken zoals perfectionisme, minderwaardigheidsgevoelens, pleasinggedrag, gebrekkige emotieregulatie, … inzicht krijgen in je unieke manier van functioneren.

2

Een tweede stap is de acceptatie van je ‘zijn’.

Weerstand tegen verandering aanpakken. Beweging krijgen in je proces en dit met vallen en opstaan. Je omgeving reageert op je nieuwe manier van denken en doen. Ervaring van hoop op verandering en de moed om vol te houden.

3

De derde stap is integratie van je nieuwe ‘IK’

Herschrijven van je levensverhaal, creatie van een nieuwe levensstijl, terug in je kracht staan, in verbinding met anderen blijven groeien.

“Wanneer je de moed hebt de muur van je angst te naderen, verandert deze in een poort.”

– Paul Ferrini

TRAUMA

Wanneer iemand zich aanmeldt in de praktijk is mijn eerste vraag niet “Welke stoornis of diagnose heb jij gekregen?” Maar wel … “Wat is je overkomen in je leven? Vertel eens …“

Door samen op ontdekking te gaan naar traumasporen, door stabiliteit en veiligheid te creëren in een therapeutische vertrouwensrelatie, zijn eerste stappen gezet naar traumaherstel.

Trauma is een psychische verwonding, waarbij met de nodige aandacht en zorgen, het zelfhelend vermogen van ons lichaam in gang wordt gezet. Onze neurobiologie werkt net zoals bij een fysieke schram die vanzelf geneest.

“De natuurlijke helende kracht die ieder van ons in zich draagt, is het meest effectieve medicijn.”

– Hippocrates

Een trauma beneemt je altijd op één of andere manier de adem. Je bent ademloos en je innerlijk en uiterlijke richtingsgevoel ben je kwijt. De zintuiglijke waarnemingen, oa. beelden zijn gefragmenteerd en de focus is enkel nog gericht op wat het meest dreigend lijkt. Je handelt volledig op automatische piloot en ervaart controleverlies, net zoals in een nachtmerrie. Je kan niet helder nadenken en je lichaam gaat in overlevingsmodus. Angst, paniek, schuldgevoel, piekergedachten, verlamming, … zijn aanwezig. Er is een grote behoefte aan geruststelling en menselijk contact.

Onder begeleiding leer je ‘in en uit’ het trauma te stappen zonder dat je hierdoor emotioneel en fysiek overweldigd wordt. Door samen woorden en een betekenis te geven aan ervaringen, is de therapie een bron om zelfregulatie te activeren. Traumawerk is transformatie en genezing door af te stemmen op onze innerlijke wijsheid die we allemaal bezitten.

Geen enkele bloem vergeet na de winter hoe ze opnieuw moet bloeien.

Traumabehandeling kan bestaan uit:

  • Psycho-educatie
  • Ademhalingsoefeningen en relaxatietechnieken
  • Focussing
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
  • EFT (Emotional Freedom Technics)
  • SIBAM (Somatic Image Behaviour Affect Mental)
  • Holistic pulsing

‘Keep wondering about the small things’
Iedereen draagt een rugzak van ervaringen in
het leven. Sommigen gaan er zelfs onder gebukt.

Niettemin moeten we ons altijd blijven
verwonderen over de mooie kleine zaken in
het leven.

Brecht Bossuyt